Powiązane tematy dla "PRL"

„Brudne serca” - o fałszowaniu własnej pamięci

Kultura · Książka · 11 kwietnia 2014 (13:41)

„Brudne serca” Anny Kłys to książka, którą czyta się szybko, pamięta długo a trawi jeszcze dłużej. Na trzystu stronach małego formatu Kłys zawarła taki ładunek emocji cudzych i własnych, że czytelnik mimowolnie lecz głęboko angażuje się w opisane tu historie, przeżywa je wraz z bohaterami. »

Grymaśnica 2.0 Sezon 2, Epizod 3

Polityka · Polityka z kraju · 6 listopada 2013 (15:30)

Słów kilka o „wojnie polsko-polskiej”. »

Nie, tak, lampa - II tom felietonów Kisielewskiego

Kultura · Książka · 19 października 2013 (12:20) II Tom felietonów Stefana Kisielewskiego

Kilka miesięcy temu miałem niekłamaną przyjemność recenzować pierwszy tom „Felietonów” Stefana Kisielewskiego. Zbiorem tym byłem po prostu zauroczony, z tym większą więc ochotą zabrałem się za lekturę tomu drugiego, zatytułowanego „100 razy głową w ściany”, który jakiś czas temu ukazał się nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka. »

To nie Rokita się skompromitował

Polityka · Polityka z kraju · 17 czerwca 2013 (14:00) Siedziba Sądu Najwyższego

Redaktor naczelny MojeOpinie.pl Stefan Kabat postawił w swoim tekście odważną tezę, że sprawa Kornatowski vs. Rokita wykańcza ostatecznie krakowskiego polityka. Że pozbawia go etosu państwowca. Nie mogę się z tym zgodzić. To nie Jan Rokita traci na tym wyroku i na całej tej sprawie. Traci polski wymiar sprawiedliwości. Traci opinia publiczna. »

Postkomunistyczny świat równoległy

Polityka · Polityka z kraju · 6 czerwca 2013 (19:19) Czego chce SLD i polska lewica?

Po tym, jak Mieczysław Rakowski kazał wyprowadzić z Sali Kongresowej sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej pod koniec stycznia 1990 roku, postkomunistom udało się się jeszcze dwukrotnie zdobyć władzę. Dzisiaj, 8 lat po przejściu SLD do opozycji, partia ta coraz bardziej traci kontakt z rzeczywistością. »

O polityce historycznej SLD słów kilka

Polityka · Polityka z kraju · 16 maja 2013 (16:03) Rzecznik SLD Dariusz Joński, foto: Wikimedia Commons, Boston9, CC

Powstanie Warszawskie '88, szampan na 13 grudnia, rok Gierka, „Niezbędnik historyczny lewicy”, skandal wokół uchwały okolicznościowej na rocznicę śmierci Grzegorza Przemyka – jakimi jeszcze niespodziankami na gruncie rozmowy o przeszłości planuje uraczyć nas SLD? »

Układ zamknięty

Kultura · Film · 30 kwietnia 2013 (11:44)

„Układ Zamknięty” Ryszarda Bugajskiego to film ważny. Zdecydowanie najważniejszy obraz ostatnich lat, blisko współczesnych realiów, oparty na prawdziwej historii. »

Obłaskawić Bieszczady

Kultura · Książka · 28 czerwca 2012 (21:37)

Historia opiera się na faktach i liczbach. Nie jest przez to ani obiektywna, ani wiarygodna. Historię trzeba uzupełniać zdarzeniami, które najczęściej nie są spisane, a przechowuje je tylko ludzka pamięć. »

Stan Wojenny osądzony?

Polityka · Polityka z kraju · 15 stycznia 2012 (13:41)

W piątek 13 stycznia 2012 roku osądzono Czesława Kiszczaka i Stanisława Kanię za ogłoszenie Stanu Wojennego. Mam wrażenie, że trudno znaleźć w historii polskiego sadownictwa równie kontrowersyjny, spóźniony i niezadowalający nikogo wyrok. Gen. Kiszczak otrzymał wyrok 2 lat w zawieszeniu, Stanisław Kania został uniewinniony. Bliżej nieznana nikomu członkini rady PRL, Eugenia... »

13 grudnia 1981 roku wspomina Stanisław Jedliński

Historia · Wydarzenia z historii · 17 grudnia 2011 (13:41) Generał Wojciech Jaruzelski, premier i I sekretarz partii komunistycznej, ogłasza wprowadzenie stanu wojennego - 13 grudnia 1981 (fot. ADM), solidarnosc.gov.pl

Tego dnia byłem umówiony z Tadkiem, w Pruszkowie. Mieliśmy z naszymi dziećmi pójść na wspólny spacer. Niestety - gdy gen. Jaruzelski w telewizji wyjaśnił, co z kolegami zmalowali, co Polsce zafundowali - nawet nie mogłem oddzwonić i odwołać spotkania. Telefony były głuche. Tadek chyba zrozumiał... »

Idź do pierwszej stronyIdź do pierwszej strony Poprzednia strona 1 2 3 4 5 Nastepna strona Idź do ostatniej stronyIdź do ostatniej strony

Wydarzenia dnia

Wałęsa po raz kolejny broni się w sądzie

Autor: IAR
Kategoria: kraj
20:34, 08 marca 2012

Lech Wałęsa ponownie ostrzega, że nie będzie puszczał płazem szkalujących go wypowiedzi.

W archiwach Sejmu dokumenty dotyczące Wałęsy?

Autor: IAR
Kategoria: kraj
18:29, 20 lutego 2012

Instytut Pamięci Narodowej wystąpi do Sejmu o zweryfikowanie informacji medialnych na temat dokumentów z komisji Ciemniewskiego.





[zamknij]W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".