Powiązane tematy dla "Wydawnictwo Czarne"

Timorskie jądro ciemności. Recenzja „Domu nad rzeką Loes” Mateusza Janiszewskiego

Kultura · Książka · 15 kwietnia 2014 (20:51)

W wydanej właśnie przez wydawnictwo „Czarne” pierwszej polskiej książce reporterskiej o Timorze Wschodnim Mateusz Janiszewski pisze pięknym językiem ważne rzeczy o jednym z najmniej znanych państw naszego globu. »

Guguły

Kultura · Książka · 4 kwietnia 2014 (13:25)

Świat, którego można dotknąć, posmakować, powąchać. Świat, który ma swój leniwy rytm letniego poranka. Jest to świat dopiero poznawany. Główna bohaterka - Loletka wchodzi w życie jak stawia się krok suchą stopą w zroszoną trawę. Wszystko jest nowe i fascynujące, wszystkiego trzeba spróbować, nawet jeśli ma to mieć smak cierpkich guguł. »

„Czuły punkt” - Elisabeth Åsbrink

Kultura · Książka · 21 luty 2014 (11:00)

Nazizm, teatr, przywiązanie, wściekłość, sztuka, bezmyślność, sława, troska, lęk i śmierć. Pozornie odległe od siebie słowa, w książce Åsbrink łączą się w nić, która ma zaprowadzić czytelnika do źródła zła. »

„Prawdziwych przyjaciół poznaje się w Bredzie"

Kultura · Książka · 25 stycznia 2014 (08:48)

Nie sposób nie wpaść w tę książkę, jak śliwka w kompot! Co prawda nie ma tu akcji, która zapiera dech, ani intrygi, która nie pozwala się oderwać od fabuły. »

„Futbol jest okrutny” - Michał Okoński

Kultura · Książka · 21 grudnia 2013 (08:00)

Jak powszechnie wiadomo na piłce nożnej znają się wszyscy. Każdy wie, jak powinni grać piłkarze, jak trener powinien prowadzić drużynę, kogo sprowadzić do klubu w czasie okien transferowych, a najłatwiejsze ze wszystkiego jest zdobywanie tytułów. »

„Bracia Sisters” - Patrick deWitt

Kultura · Książka · 10 grudnia 2013 (20:39)

Na dźwięk słowa western w głowie przewija się mnóstwo obrazów i dźwięków. John Wayne, piaszczyste bezdroża Dzikiego Zachodu, kobiety w misternie uszytych sukniach z głębokimi dekoltami, dyliżanse, wystrzały z rewolwerów, rżenie koni i można wymieniać tak jeszcze długo. »

Friedrich Ani „Ludzie za ścianą”

Kultura · Książka · 22 października 2013 (21:34) Okładka „Ludzie za ścianą” Friedricha Ani

Wydawnictwo Czarne ma szczęście do dobrych autorów. Friedrich Ani to odkrycie wśród niemieckich pisarzy powieści kryminalnych. Pięć z jego osiemnastu książek zdobyło liczące się nagrody. Głównym bohaterem części z nich pozostaje Tabor Süden – wręcz antybohater. »

Tochman bez Boga. Recenzja „Eli, Eli” Wojciecha Tochmana

Kultura · Książka · 13 października 2013 (17:05) Recenzja nowej książki Wojciecha Tochmana

Mam problem z „Eli,Eli” Tochmana, bo to dobra książka, ale obraz Filipin w niej przedstawiony zupełnie nie pokrywa się ze znaną mi rzeczywistością tego kraju. »

„Jakuck” Michała Książka - dla poszukujących wrażeń

Kultura · Książka · 23 września 2013 (12:30)

Jakuck ma prawie trzysta osiemdziesiąt lat, a przez jakieś trzysta pięćdziesiąt był drewniany. Właściwości i kolory modrzewia i sosny stanowiły o jego wadach i zaletach przez wieki. Miasto skrzypiało, trzeszczało, paczyło się i próchniało. Latem pachniało żywicą, a zimą krztusiło się brzozowym dymem. »

„Bukareszt” Małgorzaty Rejmer

Kultura · Książka · 18 września 2013 (12:30)

11 września br. do rąk czytelników trafiła najnowsza książka Małgorzaty Rejmer, będąca barwnym zbiorem bukaresztańskich reportaży. Rumuńska stolica jawi się w nich jako miasto kontrastów, które z daleka wabi zachodnioeuropejskim szykiem i elegancją, z bliska zaś zaskakuje prowincjonalnym urokiem charakteryzującym małe bałkańskie miasteczka. »

Idź do pierwszej stronyIdź do pierwszej strony Poprzednia strona 1 2 3 4 5 6 Nastepna strona Idź do ostatniej stronyIdź do ostatniej strony

Wydarzenia dnia

Brak wydarzeń w tej kategorii...





[zamknij]W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".