Biologiczne zanieczyszczenie powietrza
    zanieczyszczenia26 · atmosfera4 · aerozole atmosferyczne1
2009-06-21
Zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego jest zagadnieniem mającym coraz większe znaczenie we współczesnym świecie. Jak wynika bowiem z licznych zestawień bilansowych powietrze atmosferyczne jest komponentem środowiska naturalnego, do którego od wielu lat wprowadza się coraz więcej różnorodnych zanieczyszczeń, wpływających na powstanie zagrożeń ekologicznych, będących znamiennym przejawem współczesnej cywilizacji.

Czystość powietrza jest jednym z podstawowych komponentów bezpieczeństwa ekologicznego. W ochronie środowiska pojęcie to oznacza zwykle powietrze wolne od fizyczno-chemicznych zanieczyszczeń pyłowych i gazowych. Mniej uwagi poświęca się skażeniom biologicznym, które również są uwarunkowane środowiskowo i zależne od wielu czynników abiotycznych. Do atmosfery (a ściślej do jej przyziemnych warstw) emitowane są znaczne ilości szkodliwych zanieczyszczeń, takich jak: pyły, związki organiczne, związki nieorganiczne azotu, siarki, węgla i inne, a także drobnoustroje, m.in. bakterie, wirusy, zarodniki grzybów oraz postacie inwazyjne pasożytów (np. cysty pierwotniaków). Mikroorganizmy te występują w atmosferze w postaci bioaerozoli, (czyli dwu- lub trójfazowych układów składających się z fazy rozpraszającej, którą jest powietrze) oraz z fazy rozproszonej zawierającej drobnoustroje. Wielkość cząstek bioaerozolu zależy przede wszystkim od gatunków drobnoustrojów, a ich średnica mieści się w zakresie 0,01 – 100µm.

Ze względu na skład jakościowy aerozole biologiczne dzieli się na saprofityczne i zakaźne. Pierwsze z wymienionych są odpowiedzialne za pogorszenie stanu higienicznego powietrza, drugie natomiast wywołują wiele chorób u roślin, zwierząt i ludzi oraz odgrywają znaczącą rolę przy powstawaniu chorób alergicznych, zakaźnych oraz epidemii. Głównymi czynnikami wpływającymi na ilość drobnoustrojów w powietrzu są:

- temperatura
- siła wiatru
- wilgotność względna
- gęstość zaludnienia
- stopień uprzemysłowienia
- obfitość opadów, przyczyniających się do spadku liczby drobnoustrojów
- pory roku (najmniej bakterii jest zimą, a najwięcej latem)

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne są ważnym problemem zdrowotnym i sanitarnym. Bakterie obecne w powietrzu mogą być bowiem źródłem znacznych ilości gazowych zanieczyszczeń, takich jak np. metan, tlenek węgla, tlenki azotu, amoniak, etylen czy siarkowodór. Metan jak wiadomo jest drugim po dwutlenku węgla gazem cieplarnianym odpowiedzialnym za tzw. efekt cieplarniany. Natomiast siarkowodór produkowany w specyficznych środowiskach przez bakterie może dostarczać do atmosfery więcej siarki niż dwutlenek tego pierwiastka wydalany przez działalność przemysłową.

W dalszej części cyklu artykułów poświęconych biologicznym zanieczyszczeniom powietrza omówię, poszczególne grupy aerozolu biologicznego oraz ich bezpośredni wpływ na życie i zdrowie człowieka.


Komentarzy: 2

Jola
3 lipca 2009 (08:36)
Jakość powietrza w pomieszczeniach
Co tu się rozpisywać nad modelowymi analizami jakości powietrza w ogóle, gdy nie ma żadnego systemu nadzoru nad bakteriologiczną jakością powietrza w pomieszczaniach. Przy wzroście liczby klimatyzowanych budynków i obiektów całkowicie nie ma sposobu na realizację zabezpieczenia bakteriologicznego z tym związanego. Większość administratorów budnków w ogóle nie przeprowadza odkażania klimatyzacji, a jeśli już cokolwiek jest robione to wymiana filtrów na wlotach -a to za mało. Kanały nie są praktycznie w ogóle czyszczone. Nie wykonuje się również na tę okoliczność praktycznie żadnych pomiarów jakości powietrza wewnątrz pomieszczeń, a możnaby to realizować w ramach nadzoru BHP.

LILI
30 listopada 2011 (20:48)
Ewelina
Oczywiście przychylam się do wcześniejszej wypowiedzi Pani Joli. Mało się jeszcze u nas mówi o czystości powietrze i drobnoustrojach które wdycham. Miejmy nadzieję że niedalekiej przyszłości więcej uwagi będziemy do tego przykładać.
  • Dodaj komentarz
  • Tytuł
  • Treść
  • Pseudonim
  • Przepisz kod obrazka
  • Kod obrazka:
zobacz również
GMO- zagrożenie czy dobrodziejstwo?

Sałata z genem szczura, pomidor ulepszony za pomocą DNA ryby, czy soja z genem pozyskanym z bakterii. Taka jest nieunikniona przyszłość. Uchwalenie przez parlament ustawy o nasiennictwie a...
[zamknij]W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".