Michał Lubina

Michał Lubina Michał Lubina - doktor nauk społecznych UJ, asystent w Instytucie Bliskiego i Dalekiego Wschodu UJ, magister rosjoznawstwa oraz studiów dalekowschodnich UJ. Analityk w Centrum Studiów Polska-Azja w Warszawie. Kilkukrotny stypendysta Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (m.in. w latach 2009/2010 w Pekinie). Jest autorem pierwszej w Polsce historii Birmy ("Birma. Historia państw świata w XX i XXI w.", Trio, Warszawa 2014) oraz monografii "Birma: centrum kontra peryferie. Kwestia etniczna we współczesnej Birmie 1948-2013″ (Kon-Tekst, Kraków 2014). Ponadto jest autorem dwóch przewodników turystycznych po Litwie i Rosji (współautorstwo) oraz internetowych przewodników po Chinach, Hongkongu, Laosie i Bangladeszu. Odwiedził prawie wszystkie kraje Azji, a w Chinach mieszkał.

Timorskie jądro ciemności. Recenzja „Domu nad rzeką Loes” Mateusza Janiszewskiego

Kultura · Książka · 15 kwietnia 2014 (20:51)

W wydanej właśnie przez wydawnictwo „Czarne” pierwszej polskiej książce reporterskiej o Timorze Wschodnim Mateusz Janiszewski pisze pięknym językiem ważne rzeczy o jednym z najmniej znanych państw naszego globu. »

Kissinger jak Sun Zi. Recenzja „O Chinach” Henry’ego Kissingera

Kultura · Książka · 28 marca 2014 (08:26)

Wydana właśnie po polsku książka Henry’ego Kissingera z 2011 roku „o Chinach” jest dziełem frapującym co najmniej z kilku powodów. Osoba autora gwarantuje wysoki poziom merytoryczny, opisywana tematyka jest ważka, a intelektualnego smaczku dodają fakty bibliograficzne. »

Przywracając Suna. Recenzja książki „Sun Yat-sen. Misjonarz rewolucji” Bogdana Góralczyka

Kultura · Książka · 24 października 2013 (20:02)

W 2009 roku miałem okazję obserwować uroczystości 60-lecia proklamacji Chińskiej Republiki Ludowej w Pekinie. Obchody nie zaskoczyły – były przewidywalnie pompatyczne. »

Tochman bez Boga. Recenzja „Eli, Eli” Wojciecha Tochmana

Kultura · Książka · 13 października 2013 (17:05) Recenzja nowej książki Wojciecha Tochmana

Mam problem z „Eli,Eli” Tochmana, bo to dobra książka, ale obraz Filipin w niej przedstawiony zupełnie nie pokrywa się ze znaną mi rzeczywistością tego kraju. »

„Może (morze) wróci” Bartka Sabeli

Kultura · Książka · 25 maja 2013 (19:47) Recenzja książki Bartka Sabeli „Może (morze) wróci” wydawnictwa Bezdroża

„Może (morze) wróci” to zapis podróży do Uzbekistanu w celu ujrzenia jednej z największych tragedii ekologicznych naszych czasów – wyschnięcia Morza Aralskiego. Opowieść to ciekawa, wartka, pouczająca, a przede wszystkim – dogłębnie smutna. »

„Spustoszenie” na czasie. Nowa książka Emmy Larkin

Kultura · Książka · 18 maja 2013 (09:31) „Spustoszenie” Emmy Larkin

Na polskim rynku ukazało się właśnie „Spustoszenie” Emmy Larkin, opowiadające o cyklonie Nargis, który w 2008 roku zniszczył Deltę Irawadi w Birmie. To nie tylko opis katastrofy naturalnej, ale ukazanie na jej przykładzie szerokiej panoramy społeczno-politycznej współczesnej Birmy. W ciekawy i wnikliwy sposób. »

Słowo o Gabonie. Recenzja książki Andrzeja Muszyńskiego „Południe”

Kultura · Książka · 2 kwietnia 2013 (10:20)

Na naszym rynku pojawiła się właśnie debiutancka książką Andrzeja Muszyńskiego pt. „Południe”. Sięgnąłem po nią bez wahania, wiedząc, iż bez Azji nie ma światowego Południa. I nie zawiodłem się, z przyjemnością czytając azjatyckie fragmenty tego dzieła. Jednak nieoczekiwanie najciekawszą jej częścią okazały się dla mnie opisy Gabonu. »

„Przebudzenie smoka. Powrót Chin na scenę globalną”

Kultura · Książka · 18 listopada 2012 (15:14)

Gdyby istniał konkurs na najlepsze motto książki, fragment z tylnej okładki „Przebudzenia smoka” mógłby spokojnie wygrać. Jest tak dobry, że warto go zacytować w całości: »

Niepełna wizja Kaplana „Monsun. Ocean indyjski i przyszłość amerykańskiej dominacji”

Kultura · Książka · 25 czerwca 2012 (23:10)

Na początku byłem tą książką urzeczony. Kaplan zdobył mnie swoją szeroką perspektywą, odwołaniem się do historii, wizją. Miejscami zachwycił poetyckimi porównaniami. Zaskoczył erudycją i – jak na politologa – pięknym językiem. Po 1/3 tej książki myślałem, że będzie to lektura roku. A jednak nie: na koniec przyszło lekkie rozczarowanie. »

„The Lady” o Aung San Suu Kyi bohaterce nie naszych czasów

Kultura · Film · 29 kwietnia 2012 (13:36)

Na nasze ekrany wchodzi właśnie najnowszy film Luca Bessona o legendarnej birmańskiej opozycjonistce Aung San Suu Kyi. Trudno o lepszy timing! Birma jest na ustach świata, a Suu Kyi zdaje się być bliska, jak nigdy dotąd, zwycięstwa w swojej walce. »

Idź do pierwszej stronyIdź do pierwszej strony Poprzednia strona 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nastepna strona Idź do ostatniej stronyIdź do ostatniej strony
[zamknij]W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".