Wody lecznicze
    minerały1 · zdrowe odżywianie6 · woda mineralna1
2009-11-29
Wodami leczniczymi nazywamy wody, które posiadają specyficzne właściwości farmakodynamiczne. Są pierwotnie czystymi, nieuzdatnionymi wodami podziemnymi pochodzącymi z jednego złoża. Charakteryzują się stałym składem chemicznym i naturalną czystością mikrobiologiczną. Ich skład chemiczny i właściwości fizyczne warunkują określone działanie lecznicze potwierdzone badaniami farmakologicznymi i klinicznymi.

Woda lecznicza powinna w litrze zawierać minimum 1000 mg rozpuszczonych składników mineralnych, a także przynajmniej jeden składnik leczniczy warunkujący lecznicze działanie wody.

W Polsce występują bogate złoża leczniczych wód mineralnych. Najczęściej występują wody chlorkowo – sodowe, wodorowęglanowe, siarczkowo – siarkowodorowe, radoczynne i termalne. Wody lecznicze stosuje się w dwojaki sposób – jako wody pitne oraz wody do kąpieli. W niniejszym artykule opiszę wody pitne.

W uzdrowisku Polanicy – Zdrój wydobywana jest woda o nazwie Wielka Pieniawa. Wypływa ona samodzielnie z odwiertu, jaki został wykonany w 1904 roku, na głębokości 34,6 m. Zawiera dużo pierwiastków chemicznych takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, sód, lit, cynk, chlor, miedź, krzem, arsen a także pierwiastków śladowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wielka Pieniawa” uzupełnia niedobory minerałów, które w przypadku ich braku mogą zmniejszać odporność organizmu a tym samym zwiększają ryzyko zachorowań. Ze względu na dużą zawartość wapnia zobojętnia kwas żołądkowy, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozluźniające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego zmniejszając perystaltykę jelit.

Obecność tlenku siarki wykazuje działanie żółciopędne. Woda działa także przeciwzapalnie, znieczulająco oraz moczopędnie. Dzięki zwiększonemu wydzielaniu moczu usuwane są złuszczone nabłonki, bakterie i złogi piasku.

Regularne picie „Wielkiej Pieniawy” wpływa na układ krążenia i pomaga w leczeniu zapaleń przewodu pokarmowego, zaparć, kamicy moczowej, nerwicach oraz cukrzycy. Woda ta znajduje się w spisie leków, jaki został wydany przez Fundację Büchnera. Posiada Świadectwo Jakości wydane przez Instytut Leków w Warszawie.

W uzdrowisku Wysowa – Zdrój także wydobywane są wody pitne takie jak: Józef, Henryk i Franciszek.

Woda „Józef” została odwiercona w 1921 roku, wydobywa się ją z głębokości 6 m. Zawiera jony wapnia, magnezu, sodu, potasu, wodorowęglany, aniony chlorkowe, siarczanowe oraz fluorkowy. Wykazuje właściwości lecznicze w likwidowaniu stanów zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej, dnie moczanowej oraz pozostałych chorobach urologicznych. Kompozycja minerałów obecnych w wodzie zapewnia dużą skuteczność w leczeniu schorzeń układu moczowego, również oczyszcza nerki.

Henryk” wydobywany jest na głębokości 30 m. W swoim składzie zwiera kationy wapnia, magnezu, sodu i potasu oraz aniony wodorowęglanowe, chlorkowe, fluorkowe a także jodkowe. Zaleca się jej stosowanie w przypadku chorób dwunastnicy, wrzodów żołądka, schorzeń dróg żółciowych. Woda jest polecana osobom chorym na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi, a także tym, którzy mieszkają z dala od morza i mają niedobory jodu.

Franciszek” wydobywany jest na głębokości 50 m. Jej nazwa pochodzi od imienia profesora Śląskiej Akademii Medycznej – Franciszka Kokota, który zasłynął w badaniach właściwościach wód mineralnych w Wysowej. Jest alkaliczną, wysokozmineralizowaną i niskonasyconą CO2 szczawą wodorowęglanowo – chlorkowo – sodową, bromkową, jodkową. Szczególnie polecana jest w chorobach wrzodowych, przewlekłych nieżytach żołądka i dwunastnicy, a także w zaparciach. Leczy nawet kaca.

W uzdrowisku Krynica - Zdrój wydobywane są Jan, Zuber, Słotwinka oraz Kryniczanka.

Zuber” jest szczawą hiperosmotyczną, unikatem na skalę europejską. Ma bardzo dużą mineralizację i wysoką zawartość składników stałych. Wydobywa się ją z 4 odwiertów w rejonie Góry Parkowej, najgłębszy ma 935 m. „Zuber” jest niezastąpiony w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, leczy nadkwasotę. Wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne, przez co stosuje się go do zwalczania chorób wątroby i dróg żółciowych. Zalecane jest stosowanie tej wody w chorobie cukrzycowej, gdyż skutecznie obniża poziom cukru.

Słotwinka” jest szczawą hipoosmotyczną skuteczną w leczeniu przewlekłych nieżytów przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwalergiczne, pomaga w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Zawiera niezbędne dla organizmu ilości magnezu, dzięki czemu łagodzi stany stresowe i nadpobudliwość. Działa przeciwzapalnie. Dzięki dużej zawartości wapnia wzmacnia układ kostny i zapobiega osteoporozie, wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi i uszczelnienie naczyń krwionośnych.

Zawarty w niej potas jest głównym składnikiem wewnątrzkomórkowym. Jego niedobór w organizmie wywołuje szereg objawów takich jak bolesne kurcze mięśni, wiotczenie skóry oraz arytmię serca. „Słotwinka” temu zapobiega. W swoim składzie „Słotwinka” zawiera również sód, który odpowiada za gospodarkę wodną organizmu. Jest on także regulatorem ciśnienia osmotycznego w komórkach oraz pełni ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. W skład „Słotwinki” wchodzą także: lit, żelazo, chlor, krzem, cynk, arsen – składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W wodzie jest także naturalny dwutlenek węgla.

Jan” jest silnie hipoosmotyczną szczawą wodorowęglanowo – wapniową z zawartością chlorków. Jest silnie moczopędny, idealny w leczeniu kamicy nerkowej. Stosowany także w leczeniu schorzeń nerek i dróg moczowych oraz miażdżycy. W połączeniu z wodą „Zuber” skutecznie obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Kryniczanka” jest krystalicznym darem natury, bijącym z głębi ziemi na wprost Pijalni Głównej. Składniki, jakie są w niej obecne umiejscawiają ją w czołówce krajowych wód mineralnych. Zawiera ona minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – sód, potas, magnez, wapń, fluor oraz lit. Dzięki temu wykazuje korzystny wpływ na organizm. „Kryniczanka reguluje pracę układu nerwowo – mięśniowego, wykazuje działanie antystresowe, antyalergiczne, zapobiega zawałom serca i miażdżycy.

Mam nadzieję, że przekonałam Państwa, co do wartości odżywczych wód mineralnych. Chciałabym, żeby każdy z nas zastanowił się czy nie warto zamiast chemicznych napoi kolorowych typu coca-cola, fanta, sięgnąć po szklankę którejś z wyżej wymienionych wód?


Komentarzy: 3

LOOOOOL
20 marca 2012 (18:55)
POmoc
Dzieki ta strona bardzo mi pomogła

Leila
1 lipca 2015 (18:20)
inne
A testowaliście, albo mieliście do czynienia z wodami Hanna i Szczawa I? Jak w ich przypadku wygląda ilość witamin itd?

Gabi
18 października 2016 (14:01)
Szczawa
Ja do zestawienia dopisałabym jeszcze wody ze Szczawy bogate w naturalny jod. https://woda-lecznicza.pl/szczawa-ii-w-okresie-alergii-i-infekcji-drog-oddechowych/
  • Dodaj komentarz
  • Tytuł
  • Treść
  • Pseudonim
  • Przepisz kod obrazka
  • Kod obrazka:
zobacz również
Błonnik jako niezbędny element codziennej diety

W 1973 roku brytyjski naukowiec Hugh Trowell stwierdził, że niektóre części tkanek roślinnych nie ulegają trawieniu przez enzymy w przewodzie pokarmowym ssaków i nie są wykorzystywane jako...
[zamknij]W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".